Čeprav je od razpada Sovjetske Zveze minilo že več kot dvajset let in čeprav je največja naslednica nekdanjega komunističnega imperija stopila na novo pot, se še vedno pojavljajo trditve, da je Rusija le malo manjša Sovjetska Zveza, vključno z diktatorjem na vrhu. To je razumljivo v okvirjih globalnega spopada, kjer je Rusija ena izmed sil, ki stojijo na poti popolne zahodne hegemonije. Kakor poprej Sovjetska Zveza, je torej to le še eden sovražnik. Po drugi strani je predvsem v vzhodni Evropi prisoten strah pred ruskim vplivom, saj gre za veliko in močno državo in ker je pač najbolj preprosto enačiti Rusijo z ideološkim, komunističnim sovražnikom, kar je predvsem konservativnimi silam koristno tudi na notranje politični sceni, se to tudi počne.

A v resnici je Rusija leta 2014 povsem drugačna država, kot je bila Sovjetska Zveza leta 1984.

Mark Adomanis nam podaja sedem razlogov, zakaj Rusija ni Sovjetska Zveza, s čimer odgovarja na še eno takšno trditev, tokrat s strani The National Review. Po njegovem mnenju so deli Sovjetske Zveze zdaj neodvisne države, nekatere so celo članice EU in NATO pakta, s čimer nekdanji skupni imperij ne obstaja več. Sovjetska Zveza je tudi bila mnogo manj ruska, kot je to Ruska federacija, saj je v SZ rusko prebivalstvo predstavljalo le okoli 50% vsega prebivalstva. Politično nima v RF nobena politična stranka absolutne moči in gre za večstrankarski sistem, v katerem je komunistična partija le ena izmed strank, prokremeljske sile pa komaj dosegajo večino. Rusija tudi ni niti približno tako militarizirana država, kot je to bila Sovjetska Zveza, ki je za svoje oborožene sile in celoten industrijsko vojaški kompleks namenjala ogromne vsote. Rusija za obrambo namenja okoli 5% BDP, kar je več kot države v zahodni Evropi, a nekako na ravni, čeprav manj, kot ZDA.

Rusija ima tudi konvertibilno valuto in večinoma prostotržne razmere. Ne obstaja več vseobsežna birokracija, ki bi gospodarsko vodila po nekaj letnih planih. Rusko gospodarstvo je v novem tisočletju vedno bolj odprto in tudi uspešno, kar dokazuje dokaj hitra gospodarska rast. Rusija ima tudi odprte meje.

Ne, Rusija niti približno ni Sovjetska Zveza in Adomanis ima povsem prav, da tisti, ki to trdijo ali pojma nimajo, ali pa imajo drugačne interese. Enačenje Rusije z nekdanjim komunističnim imperijem ima seveda svoje koristi za tiste, ki to počnejo in zato bodo takšne primerjave še dolgo prisotne. Ni to posledica kakšne avtokratske vladavine Vladimirja Putina, odnosov države do homoseksualcev, neučinkovite birokracije in policije, ampak globalnih razmerij moči. Taisti ljudje, ki znajo tako glasno kritizirati Rusijo, so na primer povsem tiho, ko oblast v zaveznici ZDA Bahrajnu brez milosti preganja politične nasprotnike ali ko v Indiji uveljavljajo mnogo hujše zakone proti homoseksualcem.

K Adomanisovim razlogom bi sam dodal še porast pripadnosti pravoslavni veri. Rusija je mnogo bolj religiozna država, in od tukaj morebiti tudi izhaja nasprotovanje homoseksualcem, kot je to bila Sovjetska Zveza pred tridesetimi leti. In glej, tudi povratek k religioznosti je lahko le še eden razlog več za nesoglasja z zahodnimi silami, ki so religiozno pač večinsko katoliške ali protestantske. Sploh v odnos Rusije s Poljsko to prinaša še eno oviro več.

Advertisements