Pri poročanju zahodnih medijev in odnosu zahodne politike do dogodkov v Ukrajini in do ruskega vmešavanja, se velja spomniti na balkansko morijo.

Podobnosti in razlike so zanimive. Prav tako kot je za zahodni svet bilo popolnoma jasno, da imajo pravico do samoodločbe vsi, razen Srbov, podobno zdaj velja za Ruse v Ukrajini. Nedotakljivost ukrajinskih meja je treba spoštovati in Krim nima nobene pravice, da bi se na svobodnih in poštenih volitvah odločil drugače, čeprav je v sestavu Ukrajine nekaj podobnega, kot je bilo Kosovo v sestavu Srbije. Po drugi strani Bog ne daj, da bi Bosna in Hercegovina razpadla in bi se Srbi priključili Srbiji. To bi bilo označeno za zločin.

Gre seveda za dvoličnost, ki izvira iz brezobzirnega zasledovanja interesov. Ni samo zahod dvoličen, tudi Rusija je. Spomniti se je treba le na Čečenijo.

Kakorkoli, Rusija je v očeh zahoda dejansko le malo večja Srbija. Če ne bi bila vojaška velesila z jedrskim orožjem in rastočim gospodarstvom, bi letala NATO pakta zdaj že verjetno bombardirala Moskvo. Še k sreči, da do zdaj v Ukrajini ni bilo veliko smrtnih žrtev.

Advertisements