Ukrajinska valuta Hryvnia je v dveh dneh izgubila 50 % svoje vrednosti, država pa ima le še 6,42 milijard $, kar je dovolj za pokritje petih tednov uvoza.

Na kratko, Ukrajina je na koncu in potrebuje tujo pomoč. Pričakujemo, da bodo ZDA, Nemčija, Poljska in vsi podporniki nove vlade v Kijevu, odprli denarnice in pomagali. Nekaj deset milijard $ bi moralo zadostovati, da se država obdrži nad gladino in lahko v prihodnje še vzdržuje svoj hudo polomljen vojaški stroj.

Le zakaj v to dvomim? ZDA bi v Ukrajino dobavljale ‘obrambno’ orožje, čeprav glavni problem ukrajinske oblasti ni orožje, ampak pomanjkanje tistih, ki bi ga uporabljali. Pri štiridesetih milijonih ljudi, ki jih še nadzorujejo, bi do zdaj pričakovali, ob vsem ‘navdušenju’ nad novo oblastjo in strahom pred ruskim medvedom na vzhodu, da bo ukrajinska vojska štela že kak milijon pripadnikov. No, v resnici ni čisto tako. Ukrajinci raje bežijo v tujino, celo v Rusijo, samo da bi se izognili vojni. Kdo bi jim zameril.

Če orožje skoraj gotovo že prihaja v Ukrajino in še večje količine le tega ne bodo ničesar spremenile, je denarja bolj malo in še ta prihaja povezan z ostrimi zahtevami po reformah. Takšnih, grških, ki dokazano ne delujejo in samo še bolj uničujejo že tako uničeno gospodarstvo. Gospodarstvo, ki si ne more privoščiti vojne z Rusijo, saj je na to državo tesno navezano. MIlijard $, ki bi Ukrajini pomagale, da se postavi na noge, ni od nikoder.

S takšnimi zavezniki ne potrebuješ sovražnikov.

Advertisements