Planet Siol prenaša besede predsednika SDS, Janeza Janše o dokazovanju, da je svoje premoženje pridobil zakonito:

“Postopek je zelo specifičen, v bistvu gre za inkvizicijska pravila. Dokazati moraš, da nisi čarovnica. Iz zgodovine veste, koliko ljudem je to uspelo, še posebej v razmerah, kakršne so pri nas.”

Kar je pri tem najbolj smešno, je da so za ta zakon pred leti glasovali vsi navzoči poslanci SDS. In prav je tako. Gre za sredstvo, s  katerim je možno priviti vse tiste bogataše, ki se okoli vozijo z absurdno dragimi vozili, živijo v ogromnih hišah, odhajajo na pregrešno draga potovanja, si lahko privoščijo vse, a jih nikoli ni videti, da bi kaj delali. Od kod jim denar? Če so ga dobili na pošten način, z njihovim življenjskim stilom seveda ni nič narobe, a če so ga dobili s kriminalnim početjem, jim vse to ne pripada.

Dejansko ne bi smelo biti tako težko dokazati, da si svoje premoženje pridobil zakonito. Imaš plačo, mogoče imaš delnice, nepremičnino, ki si jo poceni kupil in drago prodal, mogoče si celo zadel na loteriji. Vse se da izbrskati in dokazati. Toda če si prejel podkupnino ali prodajal mamila, imaš seveda takoj problem. Država, ki ne more dokazati, da si prejemal podkupnino ali prodajal mamila, lahko vidi, da je med tem, kar si dobil s plačo in med tem, kar si lahko potem privoščiš, ogromna razlika in te povpraša po izvoru. Premoženje ti lahko potem tudi odvzamejo.

Za delovanje celotne družbe je tak zakon zelo pomemben, saj ji da sredstvo, da se lahko bori proti vsem tistim, ki se hinavsko smejijo, češ, kaj mi pa lahko dokažete, medtem ko uživajo življenje, ki si ga niso zaslužili s poštenim delom.

Advertisements