Je presenečenje, da bosta Kitajska in Rusija v Grčijo v prihodnosti prelili 15 milijard evrov, kot predplačila za velike projekte, hkrati pa bo to služilo kot vrata večjemu vplivu obeh držav? Niti ne. Je presenečenje, da se Grke skuša prisiliti, da se držijo programa, ki ne deluje in je v korist posojilodajalcev in tistih, ki prežijo na premoženje grške države, ki bi ga kupili po nizki ceni? Tudi ne. Je presenečenje, da proti Grkom velja trda linija, ki ne dopušča veliko pogajanj, prej izsiljevanje, grožnje in posmeh, s katerim se naj to državo, predvsem pa vladajočo Sirizo, poniža in spravi k pameti? Spet, ne.

V Grčiji se ponavlja ukrajinska zgodba. Spomnimo se, ko je bila Ukrajina pred zlomom, je ukrajinski predsednik Janukovič iskal rešite. Potreboval je zunanjo pomoč in dobil jo je lahko le v Rusiji ali na zahodu. Kdo bi si mislil, da bo v revni Rusiji dobil boljšo ponudbo, kot na bogatem zahodu. A zahodni voditelji so se izkazali za trdosrčne, sebične ljudi, ki bi zahtevali in le malo dali. Nič čudnega, da je potem na njihovo presenečenje, Janukovič raje izbral rusko ponudbo. Nadaljevanje zgodbe nam je znano. Zahod je s svojo napačno presojo izgubil Krim, verjetno pa tudi ves jugovzhod Ukrajine. Kaj, če bo šlo tako naprej, se lahko zgodi, da bodo še večji deli Ukrajine prešli pod nadzor upornikov. Ljudje ne morejo živeti od obljub o boljšem življenju pod evropsko ameriško prevlado, vsak dan čutijo, kaj pomenijo reforme, ki jim iz žepov trgajo še tisto malo denarja in ga med drugim pretakajo v vojaški sistem, ki je povrhu še popolnoma neuporaben.

Zdi se, da je cilj tistih, ki bi Grčijo poniževali še naprej, preprost. Državo držati ugrabljeno v dolžniškem razmerju, iz katerega se še dolgo ne bo mogla rešiti. Tako bo prisiljena krčiti vlogo države, nižati standarde, razprodajati podjetja, kar bo omogočilo kolonizacijo s strani tujih podjetij, ki bodo pridobile še z nižanjem cene dela. Šah mat.

Toda težava je, da živimo v svetu, v katerem več sil tekmuje za prevlado. Rusija nič več ni pripravljena veliko popuščati in v Kremlju vidijo možnost okrepiti svoj vpliv v državi članici EU in NATO, s čimer bi bila razbita enotna fronta, zdaj usmerjena proti njim. Grčija bi bila zelo uporaben zaveznik. In Grki to vedo! Problem je, da EU elite živijo v fantastičnem, nerealnem svetu, v katerem ni alternative njihovim zdravilom, v katerem Rusija nima denarja, da bi lahko vplivala na Grke, v katerem Grki ne morejo bankrotirati in uvesti svoje lastne valute, v katerem se bo vse odvijalo natanko tako, kakor si sami želijo. Ker živijo v tem svetu, ne morejo videti nevarnosti, da Grčijo preprosto izgubijo, kakor niso videli nevarnosti, da izgubijo dele Ukrajine. To je svet propagande, ki jim verjamejo celo tisti, ki to propagando sami proizvajajo in bi morali vedeti bolje.

Kdo bo kriv za izgubo Grčije? Lahko si predstavljamo, da bo v primeru grškega prebega v ruski tabor, spet vsega kriv ‘brutalni diktator’ Putin. Hudobni Rusi bodo sprali možgane Grkom, da ne bodo več mogli racionalno razmišljati. In podobne. Bog ne daj, da bi kdo okrivil tiste, ki imajo dovolj denarja in moči, da bi Grkom lahko pomagali prebroditi krizo, a so polni neuporabnih nasvetov in celo prikritih groženj. Da bi kdo na odgovornost klical te čiste ljudi, ki nimajo nič s smrtjo tisočev prebežnikov, ki umirajo na poti v obljubljeno deželo, kaosom v Libiji, Siriji, Iraku, porastom islamskih skrajnežev, in levičarskih in desničarskih sil po Evropi. Ne, ti čisti ljudje niso ničesar krivi, čeprav imajo v rokah vse vzvode moči.

Rekli bodo, pa saj Grčija je nepomembna, majhna država. Komu mar, Nemčija bo še vedno velika. Težava le, da se lahko kmalu zgodi, da se bomo spraševali tudi, kdo je izgubil Italijo. Razmere so bolj resne, kot si marsikdo misli. Elite, ki nas vodijo, pa bolj nesposobne.

Advertisements