Med Iranom in mednarodno skupnostjo je prišlo do dogovora o jedrskem programu islamske republike, kar pa ne pomeni, da bo zaradi tega v regiji manj oboroževanja. Če je malo odmaknjena grožnja ameriškega napada na objekte iranskega jedrskega programa, se sunitske arabske države še vedno počutijo ogrožene. V regiji poteka spopad med šiiti in suniti, katerega fronte potekajo v Siriji, Iraku, Libanonu, Jemnu…

ZDA bodo, po besedah državnega sekretarja Johna Kerryja, priskočile na pomoč svojim zaveznikom:

Obenem je napovedal, da bodo “ZDA pospešile prodajo določenega orožja, ki se je doslej že predolgo vlekla”. Prav tako nameravajo v regiji okrepiti sodelovanje na obveščevalnem področju in povečati število skupnih vojaških vaj. S tem se je Kerry odzval na zaskrbljenost sunitskih članic GCC – ta združuje vse zalivske arabske države z izjemo Iraka, torej Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate – da bo Iran zdaj še okrepil svoj vpliv na območju.

Tudi na drugi strani, v Iranu, govorice o oboroževanju. Tako bi naj na Kitajskem kupili 150 bojnih letal tipa J 10. Gre za bojna letala podobna ameriškim F 16. Glede na zastarelost iranskega letalstva, bi to vsekakor bil zanje velik korak naprej, za Kitajsko po drugi strani pa velik prodajni uspeh.

Advertisements