Ne verjemite vsega, kar vam servirajo mediji. Sploh, kadar poročajo o državah na drugem koncu sveta, v katerih se govorijo jeziki, ki jih večina ne razume, kjer živijo ljudje, s katerimi večina nikoli ni imela stika in s tem možnosti, da osebno preveri, kaj je na stvari. Sploh pa nikoli ne zupajte poročilom o Severni Koreji, kjer en dan streljajo sorodnike trenutnega diktatorja, drugi dan pa se ti pojavijo na severnokorejski televiziji, povsem živi.

Tako se je pojavila zgodba, da na Kitajskem vozniki, če povozijo pešca, tega zanalašč povozijo do smrti, ker na tak način plačajo manj kazni, kot če bi ta preživel in bi potem morali odplačevati odškodnino. Jasno, gre za zgodbo, ki v bralcu povzroči občutek zgroženosti, ki mu sledi vzdih ‘pa kakšni ljudje so ti Kitajci!?’  Ko šok mine, skoraj nihče ne gre preverjati zgodbe, to, da Kitajci pobijajo pešce, se večkrat z avtomobilom zapeljejo čeznje, da le ne bi preživeli, se shrani nekam v ozadje in ko naslednjič pogovor nanese na Kitajsko, se ta spomnim aktivira. Na tak način deluje propaganda.

No, v resnici  ni nobenih dokazov, da bi se na Kitajskem kaj takšnega res dogajalo. Zgodba je polna lukenj in k sreči se je je nekdo lotil. Na Snooopes.com lahko preberete vse o tem. Sam dodajam le, da nikoli na prvo žogo ne zaupajte poročilom v medijih, ne, niti temu, kar vam ljudje, četudi jih poznate, povedo v obraz. Saj veste, kako deluje opravljanje.

Advertisements