RTV Slo:

Turški premier Ahmet Davutoglu bo na kongresu vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) 22. maja odstopil s položaja predsednika stranke, kar pomeni, da bo zapustil tudi mesto predsednika vlade.

Razhajanja med prvim in drugim človekom Turčije so na plan prišla že v preteklih tednih, vzrok za to naj bi bili med drugim različni pogledi glede načrtovane spremembe ustave. Davutoglu je prejšnji teden obljubil, da bo nova ustava zagotovila sekularnost, potem ko je predsednik turškega parlamenta Ismail Kahraman razburil s pozivom, da mora nova ustava temeljiti na veri.

Kaj reči o Erdoganu. Načeloma je sposoben politik. Prav tako je stranka AKP zaslužna za zelo dolgo obdobje stabilnosti in krepitve turške države, predvsem na gospodarskem področju. Ni čudno, če toliko Turkov podpira Erdogana. Toda, kakor se reče, da oblast korumpira, tako občutek vsemogočnosti in nezmotljivosti uničuje Erdogana, da postaja vedno bolj skrajen. Ustvarja vedno bolj konservativno državo, iz sebe pa dela malodane da sultana. Je avtokrat. Turčija zapušča pota demokracije, bati se je, da tudi sekularizma.

Še en dokaz, da se morajo voditelji, tudi če so še tako sposobni, po določenem času umakniti, sicer se jih začne lotevati norost.

Advertisements