Indija največji kupec orožja na svetu

Indija se kot rastoče gospodarstvo in po prebivalstvu druga največja država sveta, že leta trudi, da bi na vojaškem področju ne le dohajala svoje glavne konkurente, ampak da bi se spremenila v veliko silo. Pri tem ima poglavitno težavo v slabše razviti vojaški industriji, ki ni sposobna na vseh področjih proizvajati najsodobnejših oborožitvenih sistemov. Prav zato je od Rusije kupila modernizirano letalonosilko in sodeluje pri projektu lovCa pete generacije in prav zato je  tudi največji kupec tujega orožja na svetu.

RTV Slo:

V zadnjih petih letih je indijski uvoz orožja narasel za 111 odstotkov v primerjavi z obdobjem 2004-2008, njen delež pri uvozu orožja po celem svetu pa je zrasel s 7 na 14 odstotkov, sporoča SIPRI.

Največji dobavitelj orožja Indiji med letoma 2008 in 2013 je bila Rusija, iz katere je Indija uvozila 75 odstotkov orožja.

Indija za obrambo namenja 2,5% BDP, ali skoraj 45 milijard $. To je veliko več, kot Pakistan, s katerim ima mnoge nerešene težave in manj kot Kitajska. Pakistan za obrambo namenja 6, 3 milijarde $, medtem ko so mnenja o tem, koliko za obrambo namenja Kitajska deljena. Uradno je obrambni proračun pri 130 milijardah $, čeprav nekateri analitiki menijo, da je mnogo višji.

Indijci bodo v prihodnosti vsekakor želeli več orožja proizvajati doma, toda glede na lastne izkušnje in izkušnje Kitajske,  so potrebna mnoga leta in velika sredstva, da se na področju najbolj kompleksnih sistemov lahko tekmuje z vodilnimi. Sredstva bodo Indiji pri nadaljnji gospodarski rasti vsekakor na voljo, večji BDP pa bo botroval tudi večji teži na mednarodnem prizorišču.

Komentiraj