Z napadom na gotovino je odprta pot v svet popolnega nadzora

Ob novici, da bo Švedska počasi postala brezgotovinska država in da so nekateri ob takšnem razvoju še veseli, se lahko vsaj malo zgrozimo. Svet, v katerem ni gotovine, je namreč še bolj svet, ki ga lahko nadzorujejo države, korporacije ali le tisti z ustreznim znanjem.

Živimo v času neverjetne odprtosti večine prebivalstva. Splet je prinesel možnosti, da z vsem svetom delimo vse, kar je pametno in kar ni posebej pametno deliti. Podjetja na tak način bolje vedo, kaj nam lahko prodajo, države pa si lahko lažje kot kadarkoli prej ustvarjajo sezname morebitnih nevarnih oseb. Če je moral prej včasih vohun v gostilno ali na tržnico, da bi tam prisluškoval mnenju ljudstva, ali je moral komu nastaviti prisluškovalno napravo, zdaj skoraj več ni potrebe za takšne dejavnosti. Samo na splet skoči.

Obstoj gotovine je garant za vsaj nekaj zasebnosti. Res je, da na tak način živi siva ekonomija, toda to je majhna cena, da država ne nadzoruje povsem državljanov. To se morda v časih miru in stabilnosti zdi nepotrebna skrb, zna pa se hitro spremeniti v nočno moro, če se oblasti polastijo zlonamerne sile.

1 thoughts on “Z napadom na gotovino je odprta pot v svet popolnega nadzora

  1. hoj
    Popolnega nadzora še ni. Ko bo vsak moral sprejeti čip potem pa ja.
    In edino kar ti bo preostalo bo ZBOGOM!
    čao

Komentiraj