Po tragediji v Izoli

Streljanje v Izoli, v katerem so umrli trije ljudje, ne sme pripeljati do brezglavih potez vladajočih. Kadarkoli se zgodi kaj tragičnega, pride do močnih pritiskov, da se poveča pristojnost represivnih organov, zmanjša svoboščine državljanov, zaostri kazensko zakonodajo. Na tak način lahko zelo hitro prideš do tega, da vojaki patruljirajo po ulicah in oboroženi varnostniki stojijo na vhodih v šole.

Po tragedijah je potreben tehten premislek, kaj storiti, da se podobno ne bi več ponovilo, ob zavedanju, da vsega slabega nikoli ni mogoče preprečiti. Potrebujemo po streljanju v Izoli več policije na vsakem koraku, sploh v bolnišnicah, da še komu ne bo padlo na pamet napadati zdravstvene delavce? Niti ne. Jasno je, da imamo v zdravstvu probleme in da bi bilo modro nameniti nekaj več denarja za nove zaposlene in opremo, s čimer bi se skrajšale čakalne vrste, uporabniki pa bi bili bolj zadovoljni. Tudi v policijo bi bilo treba več investirati, predvsem v dostojno plačilo za njihovo delo in primerno opremo, s katero morajo delati.

Kaj drugega že ne bi bilo več smotrno. Poglejmo le primer vojakov na ulicah. V Franciji jih imajo. Terorizma niso sposobni preprečiti. Ali militarizirano policijo v ZDA. Ni videti, da bi zaradi tega bilo tam manj kriminala. Za povečano varnost je določeno mesto, kakor na vhodih na letališča ali postaje podzemne železnice, vsepovsod pa že ne morejo stati vojaki in policisti.

Komentiraj